Internet delen met de buren

4-02-2022

REFERENTIE - BRON: PUBLICATIE VAN CVO 'T GOOI

Spannende vakantie

De kerstvakantieweken waren spannend voor de afdeling ICT, en daarmee voor al onze drie scholen. Ons oude internetabonnement was opgezegd en de nieuwe internetaansluitingen moesten nog aangesloten worden. Nadat de gemeente Hilversum afgelopen zomer onze scholen toestemming heeft gegeven voor een nieuw eigen glasvezeltracé zijn we aan de slag gegaan.

Graafwerk langs de weg in Hilversum

De roodwitte bordjes in het afgelopen najaar langs de wegen in Hilversum waren voor onze eigen nieuwe glasvezels. Elk van onze drie scholen heeft drie nieuwe glasvezels gekregen voor een nieuw zelfbedacht internetconcept met minder risico, lagere kosten en een hogere snelheid. In de schets hieronder zie je de oude en de nieuwe situatie. Vanuit elke school vertrekken nu drie lijntjes (glasvezels) via gescheiden fysieke paden. Daarnaast delen we nu één dubbele firewallset voor de beveiliging, in plaats van 2 firewalls per school. Dat is niet alleen simpeler, maar bespaart ook in onderhoud en kosten.

Risico van uitgraven van een lijn

Internet blijft nu werken als per ongeluk een lijn wordt uitgegraven. Elke school heeft een eigen internetlijn, die gedeeld wordt met de twee andere scholen. Er zijn nu meerdere routes naar elkaars internet.

Risico van internetaanvallen verminderd

De scholen in de regio 't Gooi ondervinden tegenwoordig last van DDoS-aanvallen, die bijvoorbeeld door leerlingen eenvoudig gekocht kunnen worden voor minder dan 10 euro. Dat gebeurde afgelopen jaar bijvoorbeeld tijdens luistertoetsen, die daardoor niet afgenomen konden worden. Onze nieuwe internetlijnen gaan naar Amsterdam naar de Nationale Wasstraat tegen DDoS-aanvallen. Deze nationale service voorkomt platgaan van onze scholen door aanvallen van buitenaf.

De nieuwe situatie is inmiddels met succes gerealiseerd, en we hopen daarmee het lesgeven te kunnen ondersteunen door het bieden van een veilige, redundante internetverbinding.

Voor vragen kun je terecht bij ICT. Kom langs, of neem contact op met rzondervan@cioforum.nl

Hoe kunnen we elkaar helpen?

CIOforum.nl moet het voor bijna 100% hebben van referenties. U kunt CIOforum helpen door te kijken in uw netwerk naar directeuren, eigenaars en bestuurders van organisaties vanaf ongeveer 100 personen met AVG-vraagstukken of IT-audits.

U wordt van harte uitgenodigd om dit artikel met hen te delen.

http://www.cioforum.nl/site/assets/files/1148/social_media_foto_-_rzondervan_-_25procent.png

Robert Zondervan
Gecertificeerde Functionaris voor de Gegevensbescherming
met diensten voor de kinderopvang en scholen
06-20 707 442
Oprichter van CIOforum Nederland
​rzondervan@cioforum.nl
CIOforum
Onafhankelijk IT-advies
ICT Quick Scans - Beoordelen van IT-investeringen

Berichten

  • 579718 2023-07-30 22:36:51

    You made your position extremely clearly!.
    admission essay service [url=https://essayservicehelp.com/]custom essay service[/url] student essay writing

  • 129573 2023-08-04 04:04:55

    This is nicely put! .
    cheapest essay writing service uk unite will writing service most reliable essay writing service

Plaats bericht