Je wordt 18 en je wilt dat school geen contact meer met jouw ouders opneemt, omdat je daar recht op hebt. Klopt dat?

20-07-2023

Je wordt 18 en je wilt dat school geen contact meer met jouw ouders opneemt, omdat je daar recht op hebt. Klopt dat?

Er zijn volgens de wet een aantal stadia waarin je als leerling volwassen wordt.

  • Het begint met 16 jaar voor bijvoorbeeld toestemmingen beeldmateriaal (zonder toestemming van ouders). Tot 16 jaar geven ouders/verzorgers toestemming voor het publiceren van beeldmateriaal. Vanaf je 16e regel je dat zelf (via toestemmingsvinkjes in Magister). Vergeet dat niet te doen, want anders kunnen bijvoorbeeld foto's van jou niet in het jaarboek worden opgenomen.
  • Vanaf 18 jaar heb je recht op privacy en zonder jouw toestemming mogen ouders/verzorgers normaal gesproken niet worden geïnformeerd over studieresultaten en gedrag. Ofwel onze stelling lijkt te kloppen.
  • Echter blijven ouders/verzorgers financieel verantwoordelijk voor jou, totdat je 21 wordt. Ze hebben wettelijke ‘onderhoudsplicht’, mits je niet financieel onafhankelijk bent, getrouwd bent, of je opleiding hebt afgerond. Daarom heeft de school tot de leeftijd van 21 wel een plicht om in bepaalde situaties jouw ouders/verzorgers te informeren. Het moet gaan om bijvoorbeeld veiligheid en welzijn: In gevallen waarin er ernstige zorgen of risico's zijn over jouw veiligheid of welzijn, kan de school, zelfs als je 18 bent, wettelijk verplicht zijn om contact op te nemen met jouw ouders/verzorgers om relevante informatie te delen.

Ga er dus niet zomaar vanuit dat je als volwassen leerling de communicatie tussen school en ouders kunt verbieden.

Hoe kunnen we elkaar helpen?

CIOforum.nl moet het voor bijna 100% hebben van referenties. U kunt CIOforum helpen door te kijken in uw netwerk naar directeuren, eigenaars en bestuurders van organisaties vanaf ongeveer 100 personen met AVG-vraagstukken of IT-audits.

U wordt van harte uitgenodigd om dit artikel met hen te delen.

http://www.cioforum.nl/site/assets/files/1148/social_media_foto_-_rzondervan_-_25procent.png

Robert Zondervan
Gecertificeerde Functionaris voor de Gegevensbescherming
met diensten voor de kinderopvang en scholen
06-20 707 442
Oprichter van CIOforum Nederland
​rzondervan@cioforum.nl
CIOforum
Onafhankelijk IT-advies
ICT Quick Scans - Beoordelen van IT-investeringen

Plaats bericht