Cloudvoordelen

4-07-2016

Een ieder is smid van zijn eigen geluk

Het nieuwe werken is een kans.

Review van het nieuwe werken

Voor eigenaren, directeuren en bestuurders van organisaties vanaf 100 personen:

 • Die willen besparen op de kosten van IT.
 • Die de risico’s van onbeschikbaarheid van IT willen beperken.

U wilt voorkomen dat uw organisatie na brand, diefstal of waterschade niet direct aan de slag kan. In het ergste geval kunt u geen diensten meer leveren, wordt uw reputatie aangetast en komt zelfs de continuïteit van uw organisatie in gevaar.

Werken in de Cloud is een terechte hype

Uw continuïteitsrisico wordt beperkt door uw servers te verhuizen van uw kantoor naar de Cloud. U mag het ook outsourcing noemen. Dat houdt in dat uw systemen bij uw IT-leverancier komen te staan. Dat kan een lokale leverancier zijn, maar ook bijvoorbeeld Amazon, Microsoft of Google.

U bespaart kosten en maakt gebruik van het schaalvoordeel van uw leverancier, doordat u niet zelf alle systemen dubbel uit hoeft te voeren om het risico van uitval van uw serverruimte op te vangen. Uw Cloudprovider heeft bijvoorbeeld schaalvoordelen die u niet heeft en waar u van kunt profiteren:

 • Minder risico, bijvoorbeeld de dubbel uitgevoerde reservesystemen bij uw provider worden ondertussen gebruikt voor andere doeleinden met behoud van minimale reservecapaciteit die snel bijgeschakeld kan worden.
 • U groeit mee met de modernste systemen, met dalende prijzen, met kosten die afhankelijk zijn van uw eigen succes: u profiteert van schaalbaarheid omhoog en omlaag via ‘pay per use’.
 • Geen end-of-life projecten meer na afschrijving van uw hardware. Uw provider werkt met virtuele servers en vervangt zorgeloos hardware zonder uitvaltijd van uw systemen.
 • De andere voordelen van outsourcing staan in het artikel ‘Verhuizen en wel of niet outsourcen’:
  • Mogelijkheden om te innoveren en flexibel mee te kunnen gaan met de voordelen van nieuwe en goedkopere technologieën.
  • Gebruik maken van een pool van expertise van één of meer leveranciers.
  • Optimaal gebruik maken van uw eigen ervaren personeel om de kerntaken van uw organisatie uit te voeren en niet te worden afgeleid door randzaken.

Any device, Anytime, Anywhere is werkelijkheid geworden

Opslag in de Cloud zorgt dat u vanaf uw werkcomputer, uw thuiscomputer, mobiel of laptop altijd bij uw laatste bijgewerkte versie van uw bestanden kunt komen. Zeker scholen en leerlingen kunnen daarover nu al meepraten. Oplossingen die zij gebruiken, om bij hun werk te kunnen komen, zijn bijvoorbeeld Google Drive, Microsoft OneDrive en Dropbox.

Het is dan helemaal mooi als u kunt overstappen naar de 100 tot 300 euro werkplek, die bijna geen beheer nodig heeft: de Google Chromebit of -box, een klein kastje van 10 cm, of Chromebook, een laptop.

Toch is het verstandig om bedenkingen bij de Cloud te hebben

Continuïteit bij uw provider?

Hoe is de beschikbaarheid en continuïteit van uw systemen bij uw provider geregeld? Dat moet toch even geverifieerd of zelfs ontworpen worden. In de ideale situatie zijn de systeemcomponenten dubbel uitgevoerd, zodat er geen directe uitval is bij een kapot onderdeel. Mocht de centrale computer toch uitvallen, dan duurt het tegenwoordig hooguit 15 minuten voordat uw systeem weer herstart is op stand-by hardware. Mochten er problemen zijn met de gehele locatie van de provider, denk aan brand of waterschade, dan is het tegenwoordig normaal dat u binnen 4 uren weer in de lucht kunt zijn op een andere locatie zonder dat het u gouden bergen kost.

De laatste 10 jaren heb ik dit soort veilige systemen opgeleverd voor grote organisaties, die deze redundantie konden betalen. Als kleine organisaties zelf willen investeren in beschikbaarheids- en continuïteits-risicobeheersing, dan is de drempel om naar de Cloud te gaan zeer laag, want het kost nogal wat om alles zelf dubbel uit te voeren, continu te synchroniseren tussen locaties en te testen of het werkt.

Wat bij een softwarefout?

Bij schade aan hardware kunt u eenvoudig doorwerken via de redundante oplossingen, maar als er een fout in uw software zit, dan is die fout ook naar het reservesysteem gekopieerd. Het maken en terugzetten van archieven moet wel goed voorbereid zijn. Wilt u niet 24 uur aan werk kwijtraken, dan vergt de oplossing professionele aandacht.

Goedkope werkplekken introduceren beperkingen

Goedkope werkplekken zijn bijvoorbeeld:

 • Thin client hardware. Het beheer daarvan en de beperkingen tot het installeren van programma’s en updates, wegen al snel niet op tegen het werken met een normale Windows-werkplek. Zeker als je de kosten van de werkplek over 3 tot 5 jaar verdeeld.
 • Een Google Chromebit -box of -book kan voornamelijk alleen Cloudprogramma’s draaien. Lokale programma’s zijn mogelijk, maar geen lokale Windowsprogramma’s. Een centrale terminal server kan wel gebruikt worden om Windowsprogramma’s te draaien, maar Google heeft de werking daarvan nog niet op orde. De chromebox werkt pas goed als uw applicaties in de Cloud draaien.
 • Een Windows mini-PC is een redelijk goedkoop alternatief voor de thin client kastjes en de Chromebox. De Windows mini-PC kan volledig in de Cloud werken, en kan ook lokaal Windows-applicaties draaien als ze maar niet te zwaar zijn. Een Windows-werkplek is wel gevoeliger voor vastlopen, voor virussen en misbruik van uw computer, dan een Chromebox, zodat u waarschijnlijk wat meer beheer nodig heeft.

Complexe Applicaties

Applicaties met een verouderde architectuur of met een speciale interface eisen kunnen vaak niet bediend worden met een webbrowser, zoals Internet Explorer, Chrome, Firefox of Safari. Dan kan de applicatie niet in de Cloud draaien. De applicatie heeft een vaste werkplek nodig, waarop deze geïnstalleerd staat. Dat betekent geen any device, anytime, anywhere werken.

Afhankelijkheid van de Internetverbinding

Connectiviteit naar Internet kan beter dubbel uitgevoerd worden. Zonder Internet is de Cloud niet bereikbaar en ligt uw werk stil. Als risicobeperking kunt u misschien uw dure verbinding omzetten naar twee verschillende en goedkopere consument-oplossingen, bijvoorbeeld één voor de kabels op uw kantoor en de ander voor uw Wifi. Ook is het tegenwoordig makkelijker geworden om uw mobiele telefoon als privé-Internetverbinding, hotspot, te gebruiken of om thuis verder te werken.

Conclusie en beleidstip

Mocht u nu nog geen concrete reden of mogelijkheid hebben om naar de Cloud te gaan, zorg dan dat u zich voorbereid en alvast langzaam naar de Cloud gaat. De voordelen komen daarna vanzelf. Zorg dat uw applicaties in de toekomst als webservice kunnen draaien, Dan kunt u any device, anyplace, anytime waarmaken. Een goed hulpmiddel tot die tijd is een Windows-werkplek in de Cloud, een Terminal Server.

TED-video van de maand

Rachel Botsman legt uit dat vertrouwen de munt van de nieuwe economie is. Zij vertelt dat organisaties, zoals AirBnB alleen een succes konden worden, door de openbare interactie met klanten. Een reputatie als succescriterium, die wordt opgebouwd door social media, en vreemden het vertrouwen geven om zaken te doen met een anders onbekende organisatie. Wellicht iets voor u?

Hoe kunnen we elkaar helpen?

Laat mij daarom in de commentaarvelden beneden weten als u iets waardevols heeft geleerd, als u zelf een tip kunt delen, of als u een vraag heeft. Of wordt daarom lid van 'Bestuur uw IT'.

Exclusieve groep voor directeuren, eigenaars en bestuurders

Word gratis lid van de exclusieve Nederlandse LinkedIn groep van directeuren, eigenaars en bestuurders voor organisaties vanaf 100 tot 2500 personen.

Beloning

Ontvang mijn managementboek 'Bestuur uw IT' in september 2016. Kies 'Ask to join' op.:

Geen directeur en wel geïnteresseerd? Kies 'Follow' op de company page:

Een aantal boeken worden in september verdeeld.

P.S. CIOforum.nl moet het voor bijna 100% hebben van referenties. U kunt CIOforum helpen door te kijken in uw netwerk naar directeuren, eigenaars en bestuurders van organisaties vanaf ongeveer 100 personen met IT-ergernissen of vraagstukken.

U wordt van harte uitgenodigd om deze post met hen te delen.

http://www.cioforum.nl/site/assets/files/1148/social_media_foto_-_rzondervan_-_25procent.png

Robert Zondervan
Shared IT-directeur
06-20 707 442
Oprichter van CIOforum Nederland
rzondervan@cioforum.nl

CIOforum
Onafhankelijk IT-advies
Beoordelen van IT-investeringen

Plaats bericht